13. 5. 2019

Drobenkový koláč s rebarborou a jahodami


Sezóna rebarbory je opět tady :-) V kombinaci s jahodami je fantastická. Navíc je tento koláč snadný a rychle hotový, drobenka s vločkami je vespod i navrchu, uprostřed pak tvaroh a ovoce. Koláč je sladký tak akorát, pokud máte rádi sladší dezerty, přidejte cukr podle vaší chuti. Recept jsem objevila u Karolíny Four - https://karolinafour.cz.

Přísady

Drobenka:
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 150 g hladké mouky (část mouky jsem dala celozrnnou špaldovou)
  • 4-5 lžic třtinového cukru
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
Tvarohová náplň:
  • 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 1 vejce
  • 1,5 lžíce třtinového cukru
  • semínka z vanilkového lusku
Vrstva ovoce:
  • 4 středně silné řapíky rebarbory
  • 10 ks jahod
  • 1 lžíce škrobu nebo vanilkového pudinku v sáčku
  • 1 lžíce moučkového cukru

Postup

Řapíky rebarbory očistíme a nakrájíme na cca 1cm kousky, jahody přepůlíme, přesuneme do misky a promícháme se škrobem a cukrem.

V míse smícháme ovesné vločky, mouku, kypřící prášek a cukr, přidáme vejce a studené máslo pokrájené na kostky. Ze všech surovin vypracujeme drobenku.

Koláčovou formu vymažeme máslem a navrstvíme 2/3 množství připravené drobenky. 

Připravíme si náplň. Smícháme tvaroh s vejcem, vanilkou a cukrem, nalijeme na drobenkový základ a rovnoměrně rozetřeme. Na tvaroh rozprostřeme směs ovoce a posypeme kousky zbývající drobenky.

Koláč pečeme cca 30 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů nebo dokud jeho povrch nezezlátne.

Žádné komentáře:

Okomentovat