16. 12. 2019

Estonský kringel


Kynutý zaplétaný věnec vonící po skořici. Vypadá složitě, ale stačí znát fígl, jak na něj (viz fotka), je to opravdu snadné. Pokud máte rádi ořechy, přidejte je do náplně nebo udělejte náplň makovou.

Přísady

  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 600 g hladké mouky
  • 40 g čerstvého droždí

Náplň: 
  • 10 lžic cukru krupice 
  • 3 lžičky skořice
  • 80 g změklého másla

Postup

Do ohřátého mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, rozmícháme, lehce zasypeme mouku a necháme vzejít kvásek. Mezitím si připravíme mouku, sůl, máslo, žloutky a cukr. Přijlijeme kvásek a vypracujeme pružné těsto, které se nelepí. Posypeme moukou, zakryjeme a necháme necelou hodinu kynout na teplém místě.

Těsto po vykynutí vyválíme na tenký obdélník (co největší zvládneme). Potřeme změklým máslem po celé ploše, posypeme skořicí a cukrem a zarolujeme do těsného hada (rolády). Ostrým nožem rozřízneme podélně napůl. Konce překřížíme a smotáme (viz fotka). Ze zapleteného těsta vytvoříme na plechu věnec, spoje podložíme nebo spojíme.

Věnec necháme na plechu  ještě chvíli dokynout a poté upečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi půl hodiny dozlatova.

Žádné komentáře:

Okomentovat