25. 11. 2019

Tvarohové taštičky s povidly


Následující recept rozhodně nepatří mezi lehčí jídla, zato je neskutečně návykový :-) Recept na tyto skvělé taštičky je z kuchařky Deník Dity P. Hotové taštičky můžete sypat opraženou strouhankou na másle (jako já) nebo strouhaným perníkem. Skvělé budou ale i posypané mletým mákem.

Přísady

  • 250 g hrubé mouky + mouka na vál
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • špetka soli + do vody na vaření
  • 1 vejce
  • 200 g plnotučného tvarohu (nejlépe v kostce) - měla jsem vaničkový, tak jsem ho na ráno dala vykapat na cedník
  • 50–100 g másla, změklého (lze vynechat, správnou konzistenci těsta můžeme doladit trochou mléka)
  • 100 g povidel
Na ozdobu:
  • 200 g perníku, nastrouhaného (místo perníku jsem sypala strouhankou opraženou na másle)
  • moučkový cukr
  • rozpuštěné máslo

Postup

Do mísy nasypu mouku, promíchám ji s kypřicím práškem a solí, přidám vejce, tvaroh a vše spojím do těsta. Do něj pak na pomoučněném válu zapracovávám po částech máslo. Těsto bude krásně hladké a tvárné.

Do velkého hrnce dám vařit vodu a trochu ji osolím. Mezitím si udělám taštičky. Rozválím těsto asi na ½ cm silnou placku a rozkrájím ji na čtverečky. Na každý čtvereček dám lžičkou trochu povidel, přehnu ho tak, aby vznikl obdélníček. Okraje pečlivě zmáčknu prsty. Dávám pozor, aby povidla nikde nevytékala a při vaření se k nim nedostala voda.

Naplněné taštičky naházím do vroucí vody a 5–7 minut vařím. Když vyplavou na hladinu, jsou hotové. 

Uvařené taštičky vyndám děrovanou naběračkou a rozdělím je na talíře. Nakonec je posypu perníkem, pocukruju a přeliju máslem.

Žádné komentáře:

Okomentovat