18. 11. 2019

Placky z červené čočky


Po dlouhé době mi do knihovny přibyla kuchařka - My Cooking Diary 2. Samozřejmě jsem musela nějaký recept hned vyzkoušet. Zeleninové placky byla sázka na jistotu, tyhle jsou snadné a vystačíte se s málem. 

Přísady

  • 300 g červené čočky
  • 300 g mrkve, nastrouhané nahrubo
  • 1 střední šalotka nebo cibule, nakrájená najemno
  • 2 jarní cibulky, pokrájené
  • 4 lžíce hladké nebo luštěninové mouky
  • 1 malý stroužek česneku, prolisovaný
  • 1 zarovnaná lžička římského kmínu (příp. koření dle chuti)
  • kajenský pepř podle chuti
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • limetková nebo citronová šťáva
  • zakysaná smetana nebo jogurt k podávání, bramborová kaše

Postup

Čočku uvaříme doměkka, cca 10-15 minut. Scedíme ji a necháme trochu zchladnout.

Mezitím na pánvi na oleji orestujeme cibuli a mrkev do změknutí, ke konci přidáme jarní cibulku, česnek a koření. Můžeme vmíchat i mouku a zarestovat ji. Vše přidáme k uvařené čočce, zakápneme trochou limetkové šťávy a tyčovým mixérem lehce promixujeme. Část můžeme nechat nerozmixovanou, abychom v plackách měli kousky.

Ze směsi vytvarujeme placičky, které opékáme na středním stupni na oleji dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší a zakysanou smetanou nebo jogurtem.

Žádné komentáře:

Okomentovat