21. 2. 2020

Kakaová roláda bez cukru s ovocnou omáčkou


Tahle roláda není sice nadýchaná jako peříčko, ale zato je bez cukru (slazená medem) a pokud použijete mandlovou mouku (rozmixované mandle), tak i bez mouky. Naplněná je odlehčenou šlehačkou a nezapomeňte ji podávat s ovocnou omáčkou. 

Přísady

  • 4 větší vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • špetka soli
  • 50 g medu
  • 20 g kakaa (cca 2 plné lžíce)
  • 60 g mandlové mouky (příp. klasické hladké mouky)
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíce másla + další na potření pečícího papíru
Náplň:
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 plné lžíce (cca 70 g) jemného tvarohu, nesmí být ale řídký
  • med případně moučkový cukr na doslazení
Ovocná omáčka:
  • mražené ovoce - jahody, maliny, borůvky (dala jsem mix jahody a maliny)
  • cukr na doslazení

Postup

Mražené ovoce dáme spolu s cukrem do rendlíku a povaříme do změknutí (trvá to jen chvilku). Poté rozmixujeme na jemnou omáčku (pokud vám vadí zrníčka z malin, můžete ji propasírovat). Omáčku necháme vychladit.

Bílky ušleháme se špetkou soli v tuhý sníh. Žloutky a med šleháme, až zesvětlají a nabudou na objemu. Přidáme k nim máslo a poté směs kakaa, mouky a prášku do pečiva. Nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh.

Plech vyložíme papírem a důkladně ho vymažeme rozpuštěným máslem, půjde nám pak roláda krásně smotat a na papír se nepřilepí. Vlijeme těsto (je spíše tekutější, bude to asi tím medem v těstě místo cukru) a rozetřeme ho do tenkého obdélníku.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 10 minut.

Po upečení ihned sundáme papír s upečeným těstem a smotáme do rolády i s papírem a necháme úplně vychladnout.

Smetanu ušleháme v pevnou šlehačku. V misce smícháme tvaroh s medem nebo cukrem a opatrně vmícháme šlehačku. Krémem potřeme rozmotanou roládu, kterou opět smotáme. Roládu dáme dobře vychladit na cca 1 hodinu.

Roládu podáváme nakrájenou na plátky (můžeme ji pocukrovat moučkovým cukrem) a na talířek přidáme vždy lžíci omáčky.


Žádné komentáře:

Okomentovat