3. 5. 2020

Mrkvové rohlíčky


Stačí pár surovin a vykouzlíte velkou dobrotu. Tyhle rohlíčky jsou toho důkazem. V těstě opravdu není žádný cukr, sladká je náplň (ať už použijete borůvkový či jiný džem nebo švestková povidla) a po upečení můžete rohlíčky poprášit moučkovým cukrem.

Přísady

  • 180 g mrkve, jemně nastrouhané (cca 2 větší mrkve)
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1/2 lžičky skořice
  • strouhaná citronová nebo pomerančová kůra
  • malinká špetka soli
  • 150 g másla
  • 300 až 320 g mouky 
  • borůvkový džem nebo povidla na naplnění
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Do mísy nastrouháme mrkev, přidáme sůl, skořici, strouhanou kůru, bílý jogurt, studené máslo (pokrájené na plátky) a 300 g mouky. Rukama uhněteme těsto (pokud je hodně lepivé, dosypeme mouku), které zabalíme a dáme alespoň na půl hodiny ztuhnout do lednice.

Odleželé těsto rozdělíme na 4 části a na pomoučeném vále vyválíme postupně 4 kola, které rozkrájíme rádýlkem na 8 dílků. Po obvodu dáme na každou výseč lžičku povidel nebo džemu a smotáme do rohlíčků. Dáváme je s mírnými rozestupy na plech vyložený pečícím papírem (vyjde na 2 plechy). Rohlíčky potřeme rozkvedlaným vajíčkem.

Rohlíčky pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi čtvrt hodiny, dokud nezezlátnou.

Po upečení je můžeme posypat moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat