26. 5. 2020

Tvarohový závin


Pokud si chcete tvarohový závin upéct, potřebujete 3 vaničky tvarohu, dvě jsou do náplně a jedna přijde do těsta. Těsto je jako na prezidentské šátečky, které už tu na blogu jsou dokonce ve dvou variantách (s 250 g másla a méně tučná verze se 75 g másla). Dávala jsem mražené borůvky, ale zkusit můžete i jiné ovoce - ostružiny, višně, meruňky, švestky, ale i jahody nebo maliny.

Přísady

Těsto:
  • 200 g hladké mouky
  • 75 g másla
  • 250 g tvarohu ve vaničce
Náplň:
  • 500 g tvarohu ve vaničce (nejlépe tučný)
  • 1 vanilkový cukr
  • 35 g krupicového cukru (příp. více, máte-li rádi sladší)
  • citronová kůra
  • 1 bílek
  • 1 zarovnaná lžíce kukuřičného škrobu
  • ovoce (mražené i čerstvé - borůvky, ostružiny, višně, švestky, meruňky, jahody, maliny
Dále:
  • 1 žloutek, rozmíchaný s troškou vody na potření
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Pokud nemáte dostatečně hustý tvaroh, dejte ho na jednu hodinu na cedník (vyložit ho můžete ještě kapesníkem) vykapat. Po vykapání přidejte cukr, citronovou kůru, bílek a škrob a dobře promíchejte.

Do mísy dáme mouku, pokrájené studené máslo a tvaroh a rukama prohněteme v těsto. Rozdělíme ho na 2 díly a z každého vyválíme obdélník (podle potřeby podsypáváme moukou).

Na střed vyváleného těsta dáme po délce tvarohovou náplň a poklademe ovocem. Kraje přehneme a závin opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Totéž uděláme i s druhým dílem těsta.

Záviny potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou vody a upečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 30 minut dozlatova. Po vytažení z trouby posypeme moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat