24. 11. 2020

Žemlovka s jablky a tvarohem


Žemlovku zná ze svého dětství nejspíš každý, ale ne každý ji má rád. Ze školních jídelen ji známe většinou jako rozbředlé cosi, kde musíte jablíčka hledat lupou. Přiznám se, že mám žemlovku hodně ráda, jak teplou, tak studenou. Dávám do ní vždy hodně jablek a někdy přidávám doprostřed vrstvu tvarohu. Přesto je moje verze spíše odlehčená, máslo a větší množství cukru v ní nehledejte, většinou sladím pouze tvaroh, jablka jsou často sladká sama dost sama o sobě.

Přísady

  • 8 rohlíků, den starých
  • 3/4 l mléka
  • 2 malá vajíčka (lze je ale i vynechat)
  • asi 10 až 12 jablek
  • cukr (stačí trochu, někdy není potřeba vůbec)
  • skořice
  • máslo na vymazání pekáčku
  • tvaroh - 1 až 2 vaničky + cukr podle chuti

Postup

Rohlíky nakrájíme na kolečka, v mléce rozšleháme vajíčka. Jablka oloupeme a nastrouháme a smícháme s cukrem a skořicí.

Do vymazaného pekáče vrstvíme kolečka rohlíků máčených v mléce (máčíme je důkladně) a ochucená jablka, dokud vše nespotřebujeme.

Pokud chceme žemlovku s tvarohem, doprostřed natřeme rozmíchaný tvaroh s cukrem (příp. ho můžeme dochutit citronovou kůrou).

Pečeme na 190 stupňů, dokud povrch nezezlátne.

Žádné komentáře:

Okomentovat