Není tajemstvím, že máme rádi tvarohové dezerty. Ani tento není výjimkou, protože z tvarohu je vlastně celé těsto. Skvěle se hodí na svačinu pro školáky, protože nedrobí a není v něm ani přespříliš cukru. Jako doplnění můžete k tvarožníku podávat povařené bobulové ovoce s cukrem, příp. i s kopečkem šlehačky.
Přísady
- 2 tvarohy ve vaničce
- cca 50 g cukru
- 3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
- špetka soli
- 50 g hrubé mouky (nebo krupičky)
- 40 g másla, rozehřátého
- cca 1 lžíce kakaa
- pokud chcete, tak 2 hrsti mraženého bobulového ovoce + 1 lžíce cukru (povařit krátce v kastrůlku)
Postup
V míse promícháme tvaroh s cukrem, rozehřátým máslem, žloutky a moukou. Nakonec zlehka vmícháme ušlehaný sníh z bílků, do kterého jsme přidali špetku soli.
Cca polovinu těsta vlijeme do střední dortové formy a zbytek těsta obarvíme kakaem. Tmavé těsto přidáme do formy na světlé a zlehka krátce promícháme, abychom vytvořili mramor.
Pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů asi půl až tři čtvrtě hodiny.
Tvarožník podáváme vychladlý, a pokud chceme s trochou ovoce, příp. se šlehačkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat