3. 12. 2020

Mramorový tvarožník


Není tajemstvím, že máme rádi tvarohové dezerty. Ani tento není výjimkou, protože z tvarohu je vlastně celé těsto. Skvěle se hodí na svačinu pro školáky, protože nedrobí a není v něm ani přespříliš cukru. Jako doplnění můžete k tvarožníku podávat povařené bobulové ovoce s cukrem, příp. i s kopečkem šlehačky.

Přísady

  • 2 tvarohy ve vaničce
  • cca 50 g cukru 
  • 3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
  • špetka soli
  • 50 g hrubé mouky (nebo krupičky)
  • 40 g másla, rozehřátého
  • cca 1 lžíce kakaa
  • pokud chcete, tak 2 hrsti mraženého bobulového ovoce + 1 lžíce cukru (povařit krátce v kastrůlku)

Postup

V míse promícháme tvaroh s cukrem, rozehřátým máslem, žloutky a moukou. Nakonec zlehka vmícháme ušlehaný sníh z bílků, do kterého jsme přidali špetku soli.

Cca polovinu těsta vlijeme do střední dortové formy a zbytek těsta obarvíme kakaem. Tmavé těsto přidáme do formy na světlé a zlehka krátce promícháme, abychom vytvořili mramor.

Pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů asi půl až tři čtvrtě hodiny.

Tvarožník podáváme vychladlý, a pokud chceme s trochou ovoce, příp. se šlehačkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat