Čočka je pro naše tělo velmi prospěšná a je škoda ji připravovat pouze jedním způsobem, který všichni známe ze školních jídelen. Vyzkoušejte tentokrát čočkový kotlík se zeleninou, na který použijete drobnozrnnou čočku. Podávat můžete samotné nebo s pečivem a případně s uvařeným, rozkrojeným vajíčkem.
Přísady
- 1/2 sáčku drobnozrnné francouzské čočky
- 2 cibule, nakrájené nadrobno
- 1 lžíce oleje
- 1 nožička klobásy (např. paprikové nebo choriza)
- 2 velké mrkve, nakrájené na kostičky
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 lžíce uzené papriky
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- sůl, pepř
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 2 bobkové listy
- 3 brambory, nakrájené na kostičky
- cca 2 lžíce octa
Postup
Čočku na 2 hodiny namočíme, poté slijeme, přidáme novou vodu, osolíme a uvaříme (cca 20 až 30 minut). Uvařenou čočku slijeme.
Mezitím si na oleji osmahneme cibuli, poté přidáme klobásu nakrájenou na čtvrtkolečka a opékáme. Přidáme mrkev, česnek a po chvíli koření a mouku. Krátce zarestujeme a vlijeme vodu podle potřeby, abychom získali konzistenci hustého guláše. Přidáme kostičky brambor, bobkový list a osolíme a opepříme.
Povaříme, dokud nejsou brambory měkké. Nakonec vmícháme uvařenou čočku a podle chuti dosolíme, dopepříme a přidáme ocet.
Podávat můžeme s uvařeným vajíčkem a s pečivem, ale není to nutné.
Žádné komentáře:
Okomentovat