13. 1. 2021

Čočkový kotlík


Čočka je pro naše tělo velmi prospěšná a je škoda ji připravovat pouze jedním způsobem, který všichni známe ze školních jídelen. Vyzkoušejte tentokrát čočkový kotlík se zeleninou, na který použijete drobnozrnnou čočku. Podávat můžete samotné nebo s pečivem a případně s uvařeným, rozkrojeným vajíčkem.

Přísady

  • 1/2 sáčku drobnozrnné francouzské čočky 
  • 2 cibule, nakrájené nadrobno
  • 1 lžíce oleje
  • 1 nožička klobásy (např. paprikové nebo choriza)
  • 2 velké mrkve, nakrájené na kostičky
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 bobkové listy
  • 3 brambory, nakrájené na kostičky
  • cca 2 lžíce octa

Postup

Čočku na 2 hodiny namočíme, poté slijeme, přidáme novou vodu, osolíme a uvaříme (cca 20 až 30 minut). Uvařenou čočku slijeme.

Mezitím si na oleji osmahneme cibuli, poté přidáme klobásu nakrájenou na čtvrtkolečka a opékáme. Přidáme mrkev, česnek a po chvíli koření a mouku. Krátce zarestujeme a vlijeme vodu podle potřeby, abychom získali konzistenci hustého guláše. Přidáme kostičky brambor, bobkový list a osolíme a opepříme. 

Povaříme, dokud nejsou brambory měkké. Nakonec vmícháme uvařenou čočku a podle chuti dosolíme, dopepříme a přidáme ocet.

Podávat můžeme s uvařeným vajíčkem a s pečivem, ale není to nutné.

Žádné komentáře:

Okomentovat