19. 1. 2021

Tvarohové koláčky s borůvkami


Nečekejte kynuté těsto, ale naopak výživově prospěšnější - jeden tvaroh je v těstě, druhý pak v náplni. Pokud hledáte trochu zdravější alternativu dezertu, budete snad spokojeni. Mouky je v těstě jen trochu a navíc pouze celozrnné, přidala jsem mleté mandle do těsta i drobenky. Cukr si můžete upravit podle chuti, nám to stačí takto sladké, pokud máte sladké ovoce, můžete zkusit v těstě cukr vynechat úplně.

Přísady (na jeden plech koláčků)

  • 1 vanička tvarohu (nejlépe tučného, jde to ale i s polotučným)
  • 30 g mletých mandlí (nebo mandlové mouky)
  • 45 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 15 g moučkového cukru
Náplň:
  • 1 vanička tvarohu
  • 1 vanilkový cukr (případně méně)
  • trochu citronové kůry (lze vynechat)
  • mražené nebo čerstvé borůvky
Drobenka:
  • 20 g celozrnné špaldové mouky
  • 15 g plátků mandlí
  • 10 g tmavého cukru
  • 15 g másla

Postup

Připravíme si těsto - tvaroh smícháme s mletými mandlemi, moukou, vajíčkem a cukrem. 

Připravíme si náplň - tvaroh smícháme s cukrem a příp. citronovou kůrou.

A nakonec si připravíme drobenku - mouku promneme v misce s mandlemi, cukrem a máslem (nebo ji můžeme připravit v robotu se sekacím nožem).

Na pečící papír dáme na každý koláček plnou lžíci těsta a snažíme se rozetřít do kulatého tvaru. Na těsto pak rozetřeme lžíci tvarohové náplně, posypeme borůvkami a nakonec mandlovou drobenkou.

V troubě vyhřáté na 180 stupňů pečeme asi půl hodiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat