1. 5. 2022

Bagety s žitnou moukou


Poslední dobou jsme si oblíbili domácí pečivo. Tentokrát jsem bagety udělala s celozrnnou žitnou moukou. Těsto sice potřebuje čas na kynutí, ale vytvarování nedá skoro žádnou práci. Pokud nesníte všechno hned, je nejlepší zbytek zamrazit, dělávám to tak s každým pečivem.

Přísady

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g celozrnné žitné mouky
  • 2 zarovnané lžičky soli
  • 1 lžička medu
  • 2 lžičky sušeného droždí nebo 1/2 kostky čerstvého
  • 380 ml vlažné vody
  • příp. semínka a ovesné vločky na posypání

Postup

Ve vlažné vodě rozmícháme med a droždí a necháme pár minut vzejít kvásek.

Do mísy dáme ostatní suroviny, přidáme vzešlý kvásek a uhněteme těsto, které je trochu lepivější. Povrch lehce pomoučíme a necháme pod utěrkou asi hodinu a půl kynout.

Poté těsto rozdělíme na 4 kusy a vytvarujeme bagety (stačí je i jen ledabyle natáhnout do válečků). Necháme je pár minut pod utěrkou nakynout, poté je potřeme osolenou vodou a uděláme nožem pár zářezů. Můžeme povrch posypat moukou nebo semínky a vločkami.

Pečeme v troubě vyhřáté na 230 stupňů asi 20 až 25 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat