Občas není čas na přípravu sladké tečky, tak přijde vhod recept na obyčejný litý koláč. Suroviny smícháme v jedné míse a šup s koláčem do trouby. Na umíchání polevy také stačí jen chvilka. Pekla jsem ho na klasickém velké plechu s vyššími okraji. Pokud budete chtít koláč vyšší, dejte ho např. do velké dortové formy nebo na menší plech.
Přísady
- 100 g celozrnné špaldové mouky (nebo klasické hladké či polohrubé)
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 110 g cukru (příp. až 150 g, pokud máte rádi sladší)
- 2 lžíce kakaa
- špetka soli
- 2 celá vejce
- 120 ml oleje (např. řepkového)
- 500 ml kefíru
Na polevu:
- 40 g másla, rozpuštěného
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce horké vody
- 2 lžíce kakaa
- cca 4 lžíce moučkového cukru (nebo podle chuti)
- + strouhaný kokos na posypání
Postup
Do mísy dáme sypké suroviny a dobře promícháme. Poté přidáme vajíčka, olej a kefír a metličkou vymícháme do hladkého, tekutějšího těsta.
Těsto vlijeme do pekáče vyloženého papírem na pečení a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 25 až 35 minut (propečenost vyzkoušíme špejlí).
Suroviny na polevu smícháme (cukr doladíme podle naší chuti), až je krásně hladká a nalijeme ji na vychladlý koláč. Ihned posypeme strouhaným kokosem.
Žádné komentáře:
Okomentovat