25. 4. 2022

Kefírový koláč s polevou a kokosem


Občas není čas na přípravu sladké tečky, tak přijde vhod recept na obyčejný litý koláč. Suroviny smícháme v jedné míse a šup s koláčem do trouby. Na umíchání polevy také stačí jen chvilka. Pekla jsem ho na klasickém velké plechu s vyššími okraji. Pokud budete chtít koláč vyšší, dejte ho např. do velké dortové formy nebo na menší plech.

Přísady

  • 100 g celozrnné špaldové mouky (nebo klasické hladké či polohrubé)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 110 g cukru (příp. až 150 g, pokud máte rádi sladší)
  • 2 lžíce kakaa
  • špetka soli
  • 2 celá vejce
  • 120 ml oleje (např. řepkového)
  • 500 ml kefíru
Na polevu:
  • 40 g másla, rozpuštěného
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce horké vody
  • 2 lžíce kakaa
  • cca 4 lžíce moučkového cukru (nebo podle chuti)
  • + strouhaný kokos na posypání

Postup

Do mísy dáme sypké suroviny a dobře promícháme. Poté přidáme vajíčka, olej a kefír a metličkou vymícháme do hladkého, tekutějšího těsta.

Těsto vlijeme do pekáče vyloženého papírem na pečení a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 25 až 35 minut (propečenost vyzkoušíme špejlí).

Suroviny na polevu smícháme (cukr doladíme podle naší chuti), až je krásně hladká a nalijeme ji na vychladlý koláč. Ihned posypeme strouhaným kokosem.

Žádné komentáře:

Okomentovat