19. 10. 2022

Kefírová galetka s tvarohem


Galetka je původem z Francie a je velmi variabilní. Můžete ji upéct s tvarohem i jen s ovocem. Skvělá je s meruňkami, ale zkuste např. jablka, hrušky, ostružiny, švestky nebo i jiné ovoce. 

Přísady

  • 1 hrnek celozrnné mouky (pšeničné nebo špaldové)
  • 2/3 hrnku hladké mouky
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku kefíru
  • 2 lžíce cukru
  • 80 g másla
  • 1 vanička hustšího tvarohu (např. Madeta)
  • 1 vanilkový cukr
  • příp. krupicový cukr nebo čekankový sirup, pokud máte rádi sladší
  • meruňky (dala jsem mražené) nebo jiné ovoce
  • vajíčko nebo jen mléko na potření (dala jsem mléko)
  • mandle na posypání
  • trochu krupicového nebo třtinového cukru na posypání (cca 1 lžíce nebo méně)

Postup

Smícháme mouky, sůl, cukr a máslo a uděláme prsty nebo pomocí robota se sekacími noži drobenku. Přidáme kefír a vypracujeme těsto. Zabalíme ho do sáčku a dáme do ledničky na 6 až 24 hodin.

Připravíme si tvarohovou náplň - smícháme tvaroh a vanilkový cukr, případně podle chuti dosladíme. Meruňky nebo jiné větší ovoce pokrájíme.

Odpočinuté těsto na pomoučené ploše vyválíme na tenký kruh, do středu rozetřeme tvaroh, okraje necháme volné. Na tvaroh rozložíme ovoce a okraje těsta přes část přehneme, větší střed zůstane bez těsta. Okraje těsta potřeme mlékem nebo vajíčkem a posypeme cukrem a mandlemi.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi půl hodiny, až galetka zezlátne.

Žádné komentáře:

Okomentovat