28. 10. 2022

Pečené bramboráky se sýrem, řepový salát s křenem


Bramborové placky ze syrových brambor nebo také bramboráky. Máte je rádi? Zkuste tuhle zdravější variantu, bez smažení zato s přidáním sýra jako zdroj bílkovin. Nechutnají úplně stejně, ale jsou výborný a křupavé. Skvěle se k nim hodí salát z červené řepy. Tohle jídlo jsme si zamilovali.

Přísady

Placky (12 ks)
  • 800 g syrových brambor
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • sušená majoránka
  • 200 g tvrdého sýra
  • trochu oleje na potření
Řepový salát
  • červená řepa (1 větší nebo 2 malé)
  • čerstvý křen, nastrouhaný najemno (nebo smetanový křen) - cca 2 lžíce
  • zakysané smetana nebo bílý jogurt - cca 3 lžíce
  • sůl

Postup

Nejdříve si připravíme salát. Pokud máme syrovou řepu, zabalíme ji do alobalu a troubě vyhřáté na 180 stupňů pečeme do měkka (podle velikosti, ale menší asi půl hodiny, větší řepa potřebuje i hodinu). Upečenou řepu necháme vychladnout a potom ji nastrouháme. K řepě přidáme nastrouhaný křen (cca 1 až 2 lžíce), zakysanou smetanu nebo bílý jogurt a sůl. Promícháme a podáváme vychlazené.

Syrové brambory oloupeme, nastrouháme nahrubo, trochu osolíme a vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu. Přidáme k nim ostatní suroviny a dobře promícháme. Na plech vyložený papírem na pečení vytvarujeme placky. Potřeme je olejem a v troubě vyhřáté na 180 stupňů pečeme asi hodinu dozlatova a dokřupava.


Žádné komentáře:

Okomentovat