6. 11. 2022

Těstoviny s dýňovou omáčkou


Jestli na vás všude vykukují nádherné oranžové dýně, doporučuji si z ní udělat dýňové pyré, ze kterého vykouzlíte nespočet jídel (jak slaných, tak sladkých). Tentokrát vám přináším recept na rychlou omáčku na těstoviny. 

Přísady

  • půlka klobásy nebo slanina, nakrájená na kostičky
  • 1 cibule nebo kousek pórku, nakrájená najemno
  • dýňové pyré (cca 2 plné lžíce) - jak na něj najdete na konci postupu
  • smetana (cca půl kelímku)
  • lučina (asi půl balení)
  • cca 2 lžíce parmazánu, najemno
  • voda na naředění (bohužel jsem dala vody trochu méně, tak jsem měla omáčku hustší)
  • sůl, pepř
  • hoblinky parmazánu k podávání

Postup

Na pánvi opečeme nakrájenou klobásu nebo slaninu a dáme ji stranou. Na výpeku opečeme cibuli nebo pórek, přidáme cca 2 plné lžíce dýňového pyré, smetanu a lučinu. Chvilku povaříme, vmícháme strouhaný parmazán a dochutíme.

Uvařené těstoviny smícháme s dýňovou omáčkou a na talířích sypeme parmazánem a opečenou klobásou nebo slaninou.


Tip jak na dýňové pyré:
Dýni (měla jsem hokaido), nakrájíme na kostky (vnitřek se semínky vydlabeme), pokapeme olejem a trochu osolíme a na pečícím papíru asi půl hodiny upečeme, až je měkká. Poté necháme zchladnout a tyčovým mixérem rozmixujeme na pyré. Vychladlé pyré můžeme v lednici uchovat až 3 dny, v mrazáku vydrží 3 měsíce.

Žádné komentáře:

Okomentovat