Zkoušeli jste někdy koláč s kefírem? Nejen, že těsto hezky zvláční, ale dodáte tím i bílkoviny. Nejlepší jsou do koláče višně (můžete dát i mražené), ale zkuste někdy třešně nebo ostružiny.
Přísady
- 100 g másla, rozpuštěného
- 2 vejce
- 120 g cukru (příp. o něco méně)
- 350 g kefíru (cca hodinu před ho vyndáme z lednice)
- 280 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- višně případně třešně
- 2 lžíce třtinového cukru na posypání
- plátky mandlí
Postup
Vajíčka vyšleháme s cukrem do nadýchané pěny, přidáme kefír (nesmí být studený z ledničky, těsto by se mohlo srazit), přisypeme mouku s práškem do pečiva a přilijeme rozpuštěné máslo. Opatrně zpracujeme v těsto.
Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Dvě třetiny těsta rozprostřeme do formy, posypeme višněmi a překryjeme zbytkem těsta. Povrch posypeme cukrem a plátky mandlí.
Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 175 stupňů asi půl až tři čtvrtě hodiny.
Žádné komentáře:
Okomentovat