18/05/2024

Fit karamelové řezy s tvarohem


Krémový dezert lehký jako pírko a přitom tak dobrý - nadýchaný piškotový korpus, svěží tvarohový krém a lahodná karamelová poleva. Cukr můžete přidat podle chuti, my jsme zvyklí sladit méně.

Přísady

Těsto:
  • 4 menší vejce
  • špetka soli
  • 1 lžíce rumu
  • 70 g krupicového cukru 
  • 2 lžíce oleje
  • 75 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • + 2 lžíce dobrého nakyslého džemu (např. višňový nebo meruňkový) - lze vynechat

Náplň:
  • 500 g tvarohu (hustého vaničkového - používám Madetu)
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g zakysané smetany 
  • další cukr nebo sladidlo podle chuti (dala jsem 1 lžíci cukru a 1 lžíci čekankového sirupu)

Poleva:
  • 1/2 l mléka
  • 1 karamelový pudinkový prášek
  • 2 lžíce cukru (nebo pokud máte, můžete přidat karamelové salko na oslazení)

Postup

Rozklepneme vajíčka, žloutky dáme do mističky s rumem a bílky do velké mísy nebo robota. Bílky ušleháme se špetkou soli do hustého sněhu. Přidáme cukr a pořádně ho necháme zašlehat. Poté přidáváme žloutky, postupně jeden po druhém. Nakonec stěrkou opatrně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem.

Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečen. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů asi 10 minut. Necháme vychladnout.

Pudink připravíme podle návodu a za častého míchání necháme zchladnout. Promíchávání je důležité, aby se na pudinku neutvořil škraloup.

Tvaroh rozmícháme s cukrem a zakysanou smetanou do hladkého krému. 

Korpus pomažeme velmi slabou vrstvou džemu, můžeme ho ale i úplně vynechat. Poté natřeme tvarohovou náplň a na ni rovnoměrně nalijeme zchladlý karamelový pudink (nemusí být úplně studený, vlažný půjde lépe rozetřít) a opatrně rozetřeme stěrkou. 

Před podáváním necháme důkladně vychladit. 

Žádné komentáře:

Okomentovat