23/05/2024

Švédský sypaný koláč s meruňkami



Koláč, který funguje skoro jako kouzlo: do formy nasypete sypké suroviny, zalijete tekutější tvarohovou náplní, přidáte ovoce a nahoru nasypete opět suché suroviny, na které nakrájíte kousíček másla. Místo meruněk můžete použít např. švestky, jahody nebo višně, nebo můžete zkusit přidat rozinky namočené v rumu.

Přísady

Sypké "těsto":
  • 180 g polohrubé mouky (cca 60 g jsem dala celozrnnou špaldovou mouku)
  • 60 g cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • příp. troška skořice (lze vynechat)

Tekutá náplň:
  • 500 g polotučného tvarohu z vaničky (2 ks)
  • 50 g cukru
  • 3 vejce
  • 300 g mléka

Na dokončení:
  • ovoce (dala jsem 6 pokrájených meruněk)
  • 30 g studeného másla
  • další máslo na vymazání formy

Postup

V misce smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem.

V jiné míse smícháme tvaroh s cukrem, vajíčky a mlékem do hladkého krému.

Koláčovou formu důkladně nasilno vymažeme máslem, nasypeme dvě třetiny sypké směsi, na ní nalijeme tekutou tvarohovou náplň, navrch nasypeme zbylou třetinu sypké směsi a na vrch poklademe kousíčky másla. Pokrájené ovoce opatrně naklademe nahoru (tentokrát jsem dala ovoce hned na tvaroh a propadlo se - lepší je ho opravdu dát až nahoru).

Koláč vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme asi 50 až 60 minut. Před krájením necháme koláč vychladnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat