V sezóně cuket se hodí každý recept na zpracování téhle variabilní zeleniny. Cuketových nákypů je dlouhá řada, můžete ale vyzkoušet tuhle variantu, kterou jsme si doma zamilovali. Podávat ho můžete teplý s bramborem jako hlavní jídlo, skvělý je ale i studený jen tak do ruky.
Přísady
- 300 g cukety (příp. o něco víc, pokud je nutné vydlabat semínka)
- 1/4 lžičky soli
- 1 malá cibule
- řepkový olej
- 100 až 150 g šunky
- 2 vejce
- 2 lžíce jemných ovesných vloček
- 2 lžíce hrubé mouky nebo dětské krupice
- 1 lžíce slunečnicových semínek
- 1 lžíce konopných semínek (lze vynechat)
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1 lžička sušené majoránky
- pepř, sůl
- 100 až 150 g strouhaného sýra - dávám kombinaci eidamu a parmazánu
- máslo nebo olej na vymazání formy
Postup
Cuketu nastrouháme nahrubo (pokud máme větší, předtím vydlabeme semínka), osolíme ji a necháme odležet alespoň 10 minut.
Mezitím na oleje osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme k ní nakrájenou šunku a chvilku opečeme.
Z odleželé cukety vymačkáme vodu (nemusíme být až tak důkladní), přidáme k ní opečenou cibuli se šunkou, okořeníme a přisypeme vločky, mouku a semínka. Přidáme i celá vejce a strouhaný sýr a dobře vše promícháme.
Zapékací mísu nebo koláčovou formu vymažeme máslem nebo olejem a směs do ní přesuneme.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi půl hodiny, dokud nákyp nezezlátne.
Podáváme ho teplý s bramborem jako hlavní jídlo, skvělý je ale i studený jen tak do ruky.
Žádné komentáře:
Okomentovat