Fantastický koláč, který si rozhodně upečte. Linecké těsto, sladké hrušky, tvarohovo smetanový krém a navrch máslová drobenka. Můžete zkusit i jiné ovoce, které zrovna dozrává nebo máte v mrazáku.
Přísady
Těsto:- 250 g polohrubé mouky (část jsem nahradila celozrnnou hladkou - cca 50 g)
- špetka soli
- 40 g cukru
- 100 g másla
- 1 lžíce bílého jogurtu
Náplň:
- 1 lžíce strouhanky nebo 2 podrcené piškoty
- 2 až 3 zralé měkké hrušky, oloupané a nakrájené
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2 vaničky polotučného tvarohu
- cukr podle chuti
- 1 celé vejce
Drobenka:
- ovesné vločky - cca 40 g
- polohrubá mouka - cca 10 g
- cukr - cca 20 g
- mletá skořice
- máslo - cca 20 až 30 g
Postup
Vypracujeme kompaktní těsto - buď ručně nebo v robotu se sekacími noži. Zabalíme ho do fólie a dáme na chvíli odpočinout do lednice.
Kulatou formu na koláč nebo větší dortovou formu vyložíme papírem na pečení a těsto do něj vyválíme nebo natlačíme prsty, uděláme i malý okraj. Korpus propícháme vidličkou a posypeme strouhankou nebo podrcenými piškoty. Po celém dně rozložíme pokrájené hrušky.
V míse smícháme zakysanou smetanu s tvarohy a cukrem podle chuti, nakonec vmícháme celé vejce. Krém nalijeme na hrušky a nakonec posypeme drobenkou (všechny suroviny promneme v rukou na drobenku).
Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 3/4 až 1 hodinu.
Žádné komentáře:
Okomentovat