2. 1. 2015

Božský tvarohový koláč


Podle mého muže nejlepší moučník. Je plný tvarohu a nahoře je voňavá a křupavá drobenka s ovesnými vločkami. Recept je z blogu Kitchenette, nabízím ho ale s mojí úpravou (méně cukru a másla).

Přísady

Těsto:

  • 5 vajec
  • 150 g třtinového cukru
  • 80 g změklého másla
  • 1 kg tvarohu
  • 1 lžíce vanilkového extraktu (příp. vanilkový cukr)
  • 5 lžic hrubé mouky plus na vysypání (může být celozrnná)
  • 1 prášek do pečiva
  • (hrozinky, brusinky nebo jiné sušené ovoce)
 
Posypka:

  • 3/4 hrnku mouky (používám celozrnnou)
  • 3/4 hrnku jemných ovesných vloček
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 100 g másla
  • špetka soli

 Postup

Obdélníkový plech s vyššími okraji si vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.

Připravíme si posypku standartním postupem.

Šleháme vajíčka s cukrem do husté světlé pěny. Přidáme změklé máslo, tvaroh, mouku, prášek do pečiva a vše dobře krátce promícháme. Popřípadě přidáme sušené ovoce.

Těsto přelijeme na plech, rozetřeme, rovnoměrně posypeme drobenkou a pečeme při 180 stupních, dokud nezačnou zlátnout okraje. Přibližně 40 minut. 



Žádné komentáře:

Okomentovat