4. 2. 2015

Koblihy


Moje první koblihy v životě. Dlouho jsem se odhodlávala do nich pustit, odrazovalo mě smažení ve velké vrstvě oleje. Když na mě ale vykoukly v únorovém Apetitu, rozhodla jsem se, že je v nejbližší době udělám. A víte co? Obávala jsem se zbytečně, povedly se :-)

Přísady

  • 125 ml mléka
  • 1 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • 1,5 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžíce tuzemáku
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 15 g čerstvého droždí 
  • tužší meruňkový džem
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na poprášení

Postup

Vypracujeme kynuté těsto (nechávám pracovat pekárnu).

Po vykynutí těsto rozválíme na pomoučeném vále asi na tloušťku malíčku. Polovinu koleček si naznačíme (např. skleničkou) a druhou polovinu vykrájíme. Na naznačená kolečka dáme lžičkou kopečky džemu, přiklopíme vykrájenými kolečky, okraje přitiskneme a skleničkou znovu vykrojíme celou koblihu. Zbylé těsto znovu vyválíme a postup opakujeme, dokud těsto nespotřebujeme.

Koblihy necháme pod utěrkou ještě 20 minut dokynout.

V hlubším kastrolu nebo pánvi rozpálíme dostatečné množství oleje (cca 3 cm na výšku). Koblihy smažíme nejdříve vrchní stranou, přiklopíme je poklicí a asi po 1-2 minutách otočíme a smažíme už odklopené.

Koblihy vyndaváme na ubrousek, aby odsál přebytečný tuk. Před podáváním pocukrujeme.






 

Žádné komentáře:

Okomentovat