3. 6. 2015

Pavlova s jahodami


Sněhových dezertů jsem se vždy bála. V jahodovém červnovém Apetitu na mě z titulní obálky vykoukla nádherná třípatrová pavlova s jahodami, takže jsem se rozhodla, že se do ní pustím. Využila jsem mého nového robota, který mi krásně našlehal bílky a následně šlehačku. Jednu nevýhodu tenhle dezert má - nelze ho úhledně naporcovat, tak pokud budete něco podobného chystat pro návštěvu, doporučuji udělat spíše menší dezerty, aby měl každý svoji porci.

Přísady

  • 3 bílky
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 145 g krupicového cukru
  • 1/2 lžičky vinného octa
  • 1 lžička škrobu
  • 350 ml smetany ke šlehání
  • jahody (část nakrájíme na plátky a část rozmixujeme spolu s necelou lžičkou cukru)
  • lístky máty na ozdobu

Postup

Bílky vyšleháme spolu se špetkou soli skoro dotuha. Za stálého šlehání přisypáváme cukr a šleháme, dokud nevznikne lesklý sníh. Nakonec zašleháme ocet a škrob.

Sníh rozdělíme na 3 části a rozetřeme na 3 kruhy (můžeme si je předem namalovat na pečící papír a ten potom otočit) o průměru cca 12 cm.

Pečeme 5 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů, poté teplotu snížíme na 130 stupňů a pečeme ještě hodinu. Troubu vypneme, pootevřeme dvířka a necháme zcela vychladnout.

Třetinu jahod dáme do mixéru, přidáme trochu cukru a rozmixujeme na pyré. Zbylé jahody překrájíme na plátky.

Smetanu ušleháme dotuha.

Na talíř dáme 1 upečené sněhové kolo, natřeme na něj třetinu šlehačky, poskládáme třetinu nakrájených jahod a lžičkou nakapeme třetinu jahodového pyré. Zopakujeme se zbylými surovinami. Nakonec ozdobíme lístky máty.



1 komentář:

  1. Názor mlsouna:
    Tohle byla bomba, moc jsem si pochutnal. Sněhové pusinky a jahodové pyré a byl z toho výborný a lehký dezert.
    A ještě se zdělají zbylé bílky třeba od domácí zmrzliny.

    OdpovědětVymazat