22. 9. 2015

Jablečné poháry s moštem


Výborná jablka jsou k dostání po celý rok, teď na podzim jsou ale ve skvělé kondici místní odrůdy, takže máme dezerty z jablek často. Až budete přejedeni jablečných závinů, vyzkoušejte tyhle nepečené poháry. Inspirovala jsem v jedné restauraci na jablkobraní. Uvedený recept mi vyšel na 6 větších pohárů.

Přísady

  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 375 g zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • krupicový cukr dle chuti (dala jsem cca 3 až 4 lžíce)
  • kulaté piškoty
  • příp. rum na pokapání
  • cca 5 jablek, oloupaných a nastrouhaných na hrubá oka
  • špetka skořice
  • 500 ml jablečného moštu nebo džusu (příp. hruškového nebo jablečeno-hruškového) - pokud je hodně sladký, stačí ho méně a do 500 ml doplníme vodou
  • 2 sáčky dortového želé čirého (např. od Dr. Oetker)

Postup

Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou a cukrem a vymícháme do hladkého krému. Do pohárů vrstvíme střídavě piškoty (které můžeme pokapat rumem nebo jablečeným moštem) a krém.

Nastrouhaná jablka dáme do hrnce, přidáme špetku skořice a chvilku podusíme. Stačí opravdu jen chvilička, nemusíme ani podlít vodou, stačí jen šťáva z jablek, co se uvolní při strouhání.

V dalším kastrůlku rozmícháme želé s moštem nebo džusem, přivedeme k varu a minutu povaříme (řiďte se podle návodu). Necháme chvilku zchladnout.

Do pohárů na krém rozdělíme jablka a ihned zalijeme připraveným želé. 

Před podáváním necháme vychladit.

Žádné komentáře:

Okomentovat