19. 12. 2015

Medovníkové kuličky


Kdo by neznal medovník nebo marlenku. Dají se koupit v kavárnách nebo si ho odnesete v krabici domů. Medovník spolu s marlenkou byl dokonce náš svatební dort. Pokud patří k vašim oblíbeným, vyzkoušejte tyhle kuličky. Nejlepší je si těsto upéct domácí (našla jsem super recept, který není tak tučný a přeslazený jako většina podobných receptů), ale v nouzi můžete použít kupované medové pláty. V tom případě se pak jedná o nepečené cukroví :-)

Přísady

Těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 62 g másla
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíce cukru 
  • 1 vejce
  • 1 lžíce rumu
  • 2 lžíce mléka
  • 1/2 lžíce sody

Dále:
  • 1 kostka másla, změklého
  • cca 150 g salka, předem uvařeného na karamel (vaří se 2 hodiny nebo v papiňáku půl hodiny)
  • 4 lžíce rumu
  • příp. javorový sirup podle chuti (nedala jsem) 

Postup

Nejprve si uděláme těsto. V kastrůlku necháme rozpustit máslo spolu s cukrem, medem. Sundáme z  plotny, přidáme mléko a rum. Do mísy dáme mouku a smícháme ji se sodou. Vlijeme rozhřátou medovou směs, přidáme vajíčko a vypracujeme lepivé těsto (jde to i lžící). 

Pečící papír dáme na pracovní plochu, vyklopíme na něj těsto a pomoučenýma rukama roztáhneme na placku. Posypeme trochou mouky a vyválíme tenký plát. Přeneseme i s papírem na plech a v troubě předehřáté na 170 stupňů pečeme do zezlátnutí (je to docela rychle, asi necelých 10 minut).

Placku necháme vychladnout a poté ji rozmixujeme na drobečky.

Změklé máslo utřeme spolu se zkaramelizovaným salkem, přidáme většinu medovníkových drobečků, přilijeme rum a příp. dosladíme sirupem. Lžící směs důkladně promícháme.

Rukama tvarujeme kuličky, které obalujeme ve zbylých medovníkových drobcích. Před podáváním necháme kuličky dobře vychladit a ztuhnout.





 



Žádné komentáře:

Okomentovat