27. 10. 2019

Chlebíček s jablečným pyré


Nejvláčnější "buchta", kterou jsem jedla. Je to díky jablečnému pyré (ať už z rozvařených jablek nebo koupené přesnídávky), které je v těstě. Funguje s jakoukoliv přesnídávkou, mám vyzkoušenou i banánovou, švestkovou, mangovou nebo meruňkovou. I druhý den chutná jako čerstvě upečený. Do těsta můžete přidat i rozinky nebo oříšky. Původní recept je z časopisu Apetit, ale já jsem ho pekla podle www.pradobroty.cz, kde jsou místo hrnečků uvedené gramáže, trochu jsem ale udělala i svojí úpravu, recept vám předkládám ve svojí verzi. 

Přísady

  • 65 ml oleje 
  • 280 g jablečného pyré 
  • 100 g zakysané smetany nebo jogurtu 
  • 1 vejce
  • 100 g cukru krupice 
  • 120 g hladké mouky (dala jsem půl celozrnné špaldové) 
  • 60 g rozmixovaných ovesných vloček 
  • špetka soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku

Postup

V jedné míse smícháme olej, jablečné pyré, jogurt nebo smetanu, vejce a cukr.

Do druhé mísy dáme mouku, ovesné vločky (ty je nutno předem rozmixovat na mouku), sůl, skořici, jedlou sodu a prášek do pečiva a promícháme.

Suchou směs nasypeme na tekutou a pečlivě promícháme. V tuto chvíli můžeme vmíchat i rozinky nebo ořechy. 

Těsto vylijeme do formy (kterou si předem vyložíme pečícím papírem nebo dobře vymažeme) a vložíme do rozpálené trouby na cca 3/4 hodiny. Propečenost zkoušíme špejlí - pokud vyjde suchá, je chlebíček hotov.

Formu vytáhneme z trouby a necháme asi 30 minut chladit jen tak. Pak chlebíček opatrně vyjmeme z formy a necháme ho zcela zchladnout na mřížce.

Žádné komentáře:

Okomentovat