19/01/2015

Mleté hovězí, brambory ve slupce, máslové fazole se slaninou, salát s avokádovou zálivkou


Další recept od Jamieho Olivera z kuchařky 30 minut v kuchyni. Já jsem to sice za 30 minut nestihla, ale nesnažila jsem se o žádný rekord. V každém případě můžete tenhle recept zařadit mezi rychlovky. Všechny jednotlivé složky spolu skvěle ladí, byla by určitě škoda nějakou z nich vynechat.

Přísady

Brambory:
  • 4 velké brambory vhodné na pečení
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • 4 lžičky zakysané smetany
Hovězí:
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 červená cibule
  • 2 mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • několik snítek čerstvého rozmarýnu
  • 4 stroužky česneku, prolisované
  • 6 lžic worcestrové omáčky
  • hladkolistá petrželka, pokrájená
Fazole:
  • 4 plátky anglické slaniny, nakrájená na tenké proužky
  • olivový olej
  • 2 rajčata, nasekaná
  • 400 g máslových fazolí v konzervě
  • červený vinný ocet
  • bazalka (dala jsem sušenou)
Salát:
  • 1 hlávkový salát nebo Little Gem
  • hrst řeřichy (bohužel jsem neměla)
  • 1 avokádo
  • vrchovatá lžíce zakysané smetany
  • 1 citron
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup

Brambory dobře omyjeme, na několika místech propíchneme nožem, dáme do mísy, kterou zakryjeme dvěma vrstvami potravinářské fólie a dáme do mikrovlnné trouby na 14-16 minut, nebo dokud nebudou měkké. Po uvaření přidáme olivový olej, sůl a rozmarýn a promícháme. Dáme do zapékací formy a v předehřáté troubě na 200 stupňů (horkovzduch nebo gril) pečeme dokřupava. Každou bramboru nakrojíme nahoře do kříže a z boku lehce zmáčkneme, aby se otevřely. Každou ozdobíme lžičkou smetany a přidáme i petrželku.

Maso opékáme na oleji, přidáme sůl a tymián. Když je maso zlatavé, přidáme rozmarýn, česnek a worcestrovou omáčku. Lehce promícháme a přidáme zeleninu (v robotu si na tenké plátky nasekáme cibuli, mrkev a řapíkatý celer). Zmírníme plamen a občas promícháme, dokud nebude zelenina měkká. Nakonec vmícháme petrželku.

Na menší pánvi na troše olivového oleje opečeme slaninu dozlatova. Přidáme rajčata, fazole i s trochou nálevu a vaříme, aby se tekutina trochu odpařila. Poté ochutíme octem a bazalkou.

Vypeckujeme avokádo, polovinu dužiny umixujeme spolu se smetanou, šťávou z citronu a 4 lžícemi oleje, solí a pepřem. Pokud je zálivka moc tuhá, přidáme trochu vody. Salát spolu s řeřichou dáme do mísy, přidáme kousky z poloviny avokáda a přelijeme zálivkou.





Žádné komentáře:

Okomentovat