23. 1. 2015

Rajčatové rizoto s křupavou strouhankou


Zajímavá varianta italského rizota. Rýže se dusí ve vývaru společně s konzervou třešňových rajčátek a na závěr je posypaná křupavou strouhankou.

Přísady (pro 2 osoby)

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 sardelové řezy (ančovičky)
  • 1 malá červená cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, drcené
  • 140 g kulatozrnné rýže na rizoto (např. arborio)
  • 700 ml vroucího drůbežího (příp. zeleninového) vývaru
  • 400 g konzerva třešňových rajčátek (koupila jsem v Tescu)
  • sůl, pepř (sůl už jsem nedávala)
  • 100 g toustového chleba, rozmixovaného
  • hrst bazalkových lístků (příp. petrželka)
  • hobliny parmazánu k podávání

Postup

Na 1 lžíci oleje osmahneme cibuli a sardelky, po chvíli přidáme i česnek a spolu krátce opečeme. Vmícháme rýži a necháme ji všechnu obalit olejem a zprůhlednět.

Potom začneme po naběračkách přilévat vroucí vývar, vždy jen tolik, aby byla rýže zhruba 1 cm pod hladinou. Další naběračku přilijeme vždy poté, až se předchozí vstřebá. Stále mícháme.

Jakmile spotřebujeme polovinu vývaru, vlijeme rajčata. Pokračujeme ve vaření, míchání a přilévání vývaru, až bude rýže uvařená.

Vypneme, přiklopíme a necháme 5 minut dojít.

V pánvi na zbylém oleji opečeme strouhanku dozlatova.

Rizoto podáváme posypané křupavou strouhankou, bazalkou a hoblinami parmazánu.

Žádné komentáře:

Okomentovat