13. 1. 2015

Višňový koláč z jogurtového těsta


Mlsáte rádi? Máte rádi zdravé recepty? U tohoto báječného koláče můžete odpovědět na obě otázky ano. V těstě je bílý jogurt, celozrnná mouka, třtinový cukr a v drobence ovesné vločky. Můžete mlsat bez výčitek. Kromě višní jsem tento koláč pekla i s ostružinami a byl také výborný.

Přísady

Na těsto:
  • 200 ml plnotučného jogurtu 
  • 1 vejce
  • 70 g třtinového cukru
  • 120 g hladké mouky nebo špaldové
  • špetka soli
  • vanilková esence nebo semínka z lusku
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 600 g vyloupaných višní nebo kompotovaných

Na posypku:

  • 70 g másla
  • 70 g mouky (může být i celozrnná)
  • 70 g třtinového cukru
  • 60 g ovesných vloček
  • špetka soli
  • lžička skořice

Postup

Připravte si višně a posypku. Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte nebo pečícím papírem si vyložte větší dortovou formu (já použila průměr 28 cm).

V míse smíchejte všechny ingredience na těsto, rozetřete ho rovnoměrně na dno formy, posypejte višněmi nebo třešněmi a na konec posypkou.

Pečte při 170 stupních, až začne těsto zlátnou, přibližně 35 minut.





2 komentáře:

  1. Právě jsem ho dosnídala.. :)
    Výborný a rychlý koláč, který zatím všem moc chutnal. Mám ho ráda ještě teplý s trochou zakysané smetany.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že koláč chutnal, taky miluju sladké snídaně. Se zakysanou smetanou jsem ho ještě nejedla, ale určitě vyzkouším.

      Smazat