5. 3. 2015

Perník plněný višněmi


I z obyčejného litého perníku se dá vyzkouzlit zajímavý a efektní dezert. Stačí přidat náplň z višní (případně švestek), povrch posypat přes libovolnou šablonu a všichni budou nadšení.

Přísady

Těsto:
  • 1 hrnek mléka
  • 5 lžic másla nebo oleje
  • 1 vejce
  • 1 lžíce marmelády
  • špetka soli
  • ¼ hrnku cukru
  • 1 prášek do perníku (nebo prášek do pečiva + lžička koření do perníku)
  • ½ pudinkového prášku nebo škrobu
  • ½ hrnku celozrnné žitné mouky (nebo klasické hladké)
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 lžíce kakaa (vynechala jsem ho)

Náplň:
  • velká sklenice višňového kompotu bez pecek včetně šťávy
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 1 zarovnaná lžíce škrobu
  • příp. cukr podle chuti (už nedávám)

Postup

Suroviny na těsto smícháme a nalijeme do větší dortové formy. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů (horkovzduch) asi 25 minut. Korpus necháme vychladnout a poté ho rozdělíme na poloviny – nejlépe to jde, pokud si uděláme po obvodu malý zářez nožem, do kterého dáme nit a zkřížením přeřízneme na poloviny jako se krájí kynuté knedlíky.

Višně scedíme, šťávu zachytí a doplníme ji vodou na ½ litr. Rozmícháme v ní pudinkový prášek a škrob, vrátíme višně a povaříme do zhoustnutí. Necháme trochu zchladnout.

Do formy vrátíme zpět spodní díl korpusu, na něj rozprostřeme višně, zakryjeme vrchním dílem korpusu a trochu přimáčkneme. Dáme vychladit, dokud náplň neztuhne.

Pokud chceme, můžeme povrch přes šablonu posypat skořicí nebo kakaem, případně moučkovým cukrem, pokud jsme do těsta dali kakao
.











Žádné komentáře:

Okomentovat