5. 3. 2015

Rustikální koláč s tvarohem a jablky


Tenké těsto, tvarohová náplň, jablka a voňavá skořice. S těstem se dobře pracuje, je rychle hotové a po upečení chutná trochu jako listové. Je v něm minimum cukru, proto se nebojte před pečením okraje posypat cukrem, jak je uvedeno v receptu, získá tak zajímavý vzhled a chuť. 

Přísady

Těsto:
  • 160 g hladké mouky
  • větší špetka soli
  • 1,5 lžičky krupicového cukru
  • kůra z půlky citronu (lze vynechat)
  • 113 g másla
  • 3 plné lžíce tvarohu (příp. jogurtu nebo zakysané smetany)

Náplň:

  • 375 g tvarohu (z 2 vaniček jsem dala 4 lžíce do těsta a zbytek na náplň)
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce vaječného likéru nebo tuzemáku
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 - 3 lžíce moučkového cukru
  • cca 3 jablka, oloupaná a nakrájená na měsíčky
  • mletá skořice

Na dokončení:

  • 1 bílek (co zbyl z náplně)
  • 1 - 2 lžíce třtinového cukru

Postup

Na těsto promícháme mouku, sůl, cukr a citronovou kůru a prsty zapracujeme s máslem na drobenku. Tvaroh či jogurt smícháme se 2 - 3 lžícemi ledové vody a přilijeme do mísy, stěrkou promícháme, vyklopíme na pracovní plochu a zpracujeme v těsto - rozhodně nemusí být hladké a dokonale zpracované, ale naopak. Zabalíme ho do fólie a necháme v lednici minimálně hodinu uležet.

Tvaroh smícháme se žloutkem a vaječným likérem (tuzemákem) a osladíme cukrem. 

Těsto vyválíme do obdélníku na pečícím papíře a s papírem přeneseme na plech. Dovnitř naklademe tvarohovou náplň, aby zůstaly volné cca 5cm okraje. Na tvaroh rozprostřeme jablka, posypeme je skořicí. Volné okraje přehneme přes ovoce, potřeme bílkem a posypeme třtinovým cukrem. 

Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů 30- 35 minut.





8 komentářů:

  1. Zuzi, chci se Vás zeptat, zda koláč péct celou dobu na 200 stupňů?Děkuji:-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ano, pekla jsem ho celou dobu na 200 stupňů. Tak ať se koláč povede :-)

      Smazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětSmazat
  3. Mila Zuzano, mate krasny blog! Vase recepty jsou pro me inspiraci, navic ty krasne fotky! Pravidelne sem chodim a sleduji, co noveho varite a pak to realizuju u sebe v kuchyni;) Tesim se na dalsi dobroty.
    Kristyna

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer Kristýno,
      jsem ráda, že se Vám můj blog líbí a čerpáte v něm inspiraci. Budu se snažit, abyste zde i do budoucna našla recepty, které Vám budou chutnat.
      Přiznávám, že každá pozitivní reakce je pro mne impulzem pro zkoušení nových receptů.
      Mějte se hezky.
      Zuzka

      Smazat
  4. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětSmazat
  5. Zuzi,ted ho prave pripravuje manzel,testo vypada fakt dobre,na chut jsme zvedavi!

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Jé, Marti, jsem poctěna, že sis vybrala další recept :-) Doufám, že nezklame, ale musím říct, že nám tenhle chutná opravdu hodně! Pekla jsem ho i s ostružinami a byl skvělý. Původní recept je se švestkami a ten mám taky ještě v plánu.

      Smazat