12. 4. 2015

Řecké masové kuličky s dipem z fety, pita a rukola


Inspiraci na tohle skvělé a netradiční pohoštění jsem našla v loňském lednovém Apetitu. Trochu jsem si recept na kuličky upravila a všichni včetně návštěvy jsme si pochutnali.

Přísady

Kuličky:
  • 500 g mletého masa (hovězí a vepřové nebo hovězí a jehněčí nebo pouze hovězí)
  • necelý rohlík
  • asi 70 ml mléka
  • 1 vejce
  • sůl, pepř
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička bazalky
  • 1 velký stroužek česneku, prolisovaný
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • hrst hladkolisté petrželky, nasekané


Dip:
  • 250 g řeckého jogurtu
  • cca 50 ml mléka nebo podle potřeby
  • 100 g sýra feta (příp. balkánského)
  • 1 lžička čerstvého oregana (příp. půl lžičky sušeného)


K podávání:
  • lístky rukoly
  • pita chléb nebo libanonský
  • okurka, nakrájená na špalíčky

Postup

Rohlík natrháme na kousky a zalijeme mlékem, necháme pár minut odstát. Přidáme maso, sůl, pepř, koření, česnek, vejce, parmazán a dobře prohněteme (např. v robotu). Nakonec vmícháme petrželku. 

Rukama namočenýma ve studené vodě tvoříme kuličky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. V předehřáté troubě na 220 stupňů pečeme 15 až 20 minut dozlatova.

V robotu několika pulzy nahrubo rozmělníme přísady na dip.

Masové kuličky podáváme s dipem, doplněné chlebem a se salátovými lístky a okurkou.




Žádné komentáře:

Okomentovat