12/04/2015

Steak, ratatouille, žlutá rýže


Dnes se u nás vařilo podle Jamieho Olivera. Hovězí steak jsem dělala podruhé v životě a tentokrát se povedl na jedničku. Byl středně propečený a krásně měkký. Jamieho zvykem je steak po udělání nakrájet na proužky, které pak většinou ještě na prkýnku ochutí. V receptu jsem udělala jednu velkou změnu - nesehnala jsem šafrán, který patří do rýže, tak jsem místo něj dala kurkumu.

Přísady

Ratatouille:
  • 1 cuketa, podélně rozkrojená napůl
  • 1 malý lilek, nakrájený na 1 cm plátky
  • 1 červená cibule, nakrájená na měsíčky
  • olivový olej
  • 1 lžička harissy (chilli pasta) - lze vynechat
  • 2 filátka ančoviček (lze vynechat, v tom případě trochu soli)
  • 3 stroužky česneku, prolisované
  • 700 g passaty (pyré z rajčat)
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • čerstvá bazalka
  • bílý jogurt k podávání (lze vynechat)

Rýže:
  • 1 hrnek celozrnné nebo basmati rýže (dala jsem celozrnnou)
  • 1 špetka šafránu (dala jsem 1 lžičku kurkumy + trochu olivového oleje)
  • sůl

Steak:
  • 2 x 250 g steaky ze svíčkové
  • sůl
  • 1 lžička sladké nebo uzené papriky
  • olivový olej
  • 1/2 svazku hladkolisté petrželky, nasekané
  • 1 vrchovatá lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 citronu

Postup

Cuketu a lilek opečeme na pánvi (nejlépe grilovací) bez oleje, dokud nebudou z obou stran opečené dozlatova. Poté je nakrájíme na menší kusy.

Do pánve dáme olivový olej a opečeme cibuli, přidáme harissu, ančovičky a papriky. Chvilku smažíme, poté přidáme česnek, krátce osmahneme a zalijeme rajčatovým pyré a octem. Podle chuti osolíme a vmícháme cuketu a lilek. Podusíme, až zelenina změkne, ale nerozvaří se. Stáhneme z ohně a vmícháme lístky bazalky.

Do hrnce dáme hrnek rýže a zalijeme 2 hrnky vroucí vody. Osolíme a přidáme šafrán. (šafrán jsem nesehnala, tak jsem na oleji krátce osmahla kurkumu, přidala rýži, zamíchala a vlila vodu, osolila)

Maso osolíme a posypeme paprikou a na každý kápneme lžičku olivového oleje. Zprudka je opečeme na suché pánvi tak, jak máme rádi, každou minutu je otáčíme. 

Na prkýnku nakrájíme petržel, přidáme hořčici, olej a citronovou šťávu. Směs rozetřeme po prkýnku. Přidáme hotové steaky, obalíme je ve směsi a krájíme na plátky.

Ratatouille můžeme pokapat jogurtem a podáváme s rýží a plátky steaku.





Žádné komentáře:

Okomentovat