Z bazaru jsem si pořídila kuchařku z Lidlu a dnes jsem vyzkoušela recept od Romana Pauluse. Dušená masa máme rádi a i Davídek si na dnešním obědu moc pochutnal.
Přísady
- 4 vykostěná spodní krůtí stehna nebo 2 horní stehna
- sůl, pepř
- olivový olej
- 300 až 600 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), nakrájené na kostičky
- 1 velká cibule, nakrájená nahrubo
- 4 stroužky česneku, nakrájené nahrubo
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 250 ml červeného vína
- 400 ml vody nebo drůbežího vývaru
- 5 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 2 větvičky čerstvého tymiánu
- 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
- francouzské máslo (1 lžíce změklého másla smíchaná s 1 lžící hladké mouky)
Postup
Maso nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme ho. Na oleji maso opečeme ze všech stran dozlatova a dáme ho stranou. Do výpeku dáme kořenovou zeleninu a restujeme ji. Po chvíli přidáme cibuli a česnek a restujeme asi 10 minut. Přidáme protlak a krátce orestujeme. Přilijeme víno, necháme povařit a přidáme koření. Maso vrátíme zpět do hrnce a přilijeme vodu nebo vývar tak, aby bylo maso lehce ponořené.
Přiklopené dusíme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 1 až 1,5 hodiny nebo v papiňáku 20 minut.
Měkké maso a koření vyjmeme a přidáme francouzské máslo. Dobře ho rozmícháme a asi čtvrt hodiny povaříme. Omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme přes síto, maso vrátíme zpět a necháme povařit.
Jako příloha je vhodná rýže nebo pečené brambory.
Žádné komentáře:
Okomentovat