17. 5. 2015

Dušená krůtí stehna na víně


Z bazaru jsem si pořídila kuchařku z Lidlu a dnes jsem vyzkoušela recept od Romana Pauluse. Dušená masa máme rádi a i Davídek si na dnešním obědu moc pochutnal.

Přísady

  • 4 vykostěná spodní krůtí stehna nebo 2 horní stehna
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • 300 až 600 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), nakrájené na kostičky
  • 1 velká cibule, nakrájená nahrubo
  • 4 stroužky česneku, nakrájené nahrubo
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 250 ml červeného vína
  • 400 ml vody nebo drůbežího vývaru
  • 5 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 2 větvičky čerstvého tymiánu
  • 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
  • francouzské máslo (1 lžíce změklého másla smíchaná s 1 lžící hladké mouky)

Postup

Maso nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme ho. Na oleji maso opečeme ze všech stran dozlatova a dáme ho stranou. Do výpeku dáme kořenovou zeleninu a restujeme ji. Po chvíli přidáme cibuli a česnek a restujeme asi 10 minut. Přidáme protlak a krátce orestujeme. Přilijeme víno, necháme povařit a přidáme koření. Maso vrátíme zpět do hrnce a přilijeme vodu nebo vývar tak, aby bylo maso lehce ponořené.

Přiklopené dusíme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 1 až 1,5 hodiny nebo v papiňáku 20 minut.

Měkké maso a koření vyjmeme a přidáme francouzské máslo. Dobře ho rozmícháme a asi čtvrt hodiny povaříme. Omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme přes síto, maso vrátíme zpět a necháme povařit.

Jako příloha je vhodná rýže nebo pečené brambory.





Žádné komentáře:

Okomentovat