16. 5. 2015

Švestkový krambl s rebarborou


Vynikající ovocený dezert pocházející z Velké Británie. Není v něm žádné těsto, jen ovoce a drobenka. Není moc vzhledný na servírování, zato skvěle chutná. Podává se tradičně s vanilkovou omáčkou (podobný je řídký vanilkový pudink), zakysanou smetanou nebo zmrzlinou.

Přísady

  • 500 g švestek (dala jsem blumy)
  • 2 stonky rebarbory
  • 1 lžíce cukru
  • zmrzlina, zakysaná smetana nebo pudink k podávání 


Na drobenku:
  • 80 g másla
  • 80 g piškotů
  • 40 g polohrubé mouky
  • 50 g hnědého cukru

Postup

Rebarboru oloupeme a nakrájím na tenké plátky. Dáme do misky, zasypeme cukrem, promícháme a necháme chvíli marinovat. Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtky. 

Připravíme si drobenku: do mixéru nasypeme mouku, nakrájené máslo, cukr i piškoty a mixujeme, až vznikne sypká směs. 

Do zapékací mísy naskládáme švestky, na ně rebarboru a navrch nasypeme drobenku. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 25 až 30 minut, dokud není ovoce měkké a drobenka zlatavá.

Podáváme vlažné se zmrzlinou, zakysanou smetanou nebo řídkým vanilkovým pudinkem.





Žádné komentáře:

Okomentovat