19. 5. 2015

Perník s džemem


Perník je taková klasika, která  neomrzí a ještě k tomu je snadný a rychle hotový. Tenhle je vláčný, nadýchaný a vylepšený o džem a šlehačku (kterou samozřejmě můžete vynechat). Já mám těsto bez kakaa, ale v původním receptu jsou ho 2 lžíce.

Přísady

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek žitné mouky (chlebové nebo celozrnné, ale můžete použít i obyčejnou hladkou)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 prášek do perníku (příp. další prášek do pečiva + necelá lžíce perníkového koření)
  • 1 sáček čokoládového pudinkového prášku (dala jem vanilkový)
  • 2 hrnky mléka
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 vejce
  • 2 lžíce tmavého kakaa
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 hrnek cukru (dávám jen 3/4)
  • 1 lžíce džemu (dala jsem domácí rybízovo-malinový)
  • 3 lžíce rumu
  • další džem na potření perníku
  • ušlehaná šlehačka na ozdobu (nemusí být)
  • mletá skořice na posypání šlehačky (nemusí být)

Postup

Z uvedených surovin vymícháme těsto. Nalijeme ho na klasický plech vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě na 180 stupňů pečeme asi 20 až 30 minut (zkusíme špejlí).

Vychladlý perník potřeme džemem, ozdobíme šlehačkou a slabě posypeme skořicí.



Žádné komentáře:

Okomentovat