26. 5. 2015

Kynuté záviny s tvarohem a džemem


Kynuté těsto patří mezi moje nejoblíbenější. Pokud ho máte taky rádi, vyzkoušejte kynuté záviny. Můžete si udělat náplně jako já - tvarohovou a džem, nebo podle své chuti - povidlovou, makovou, nebo i nastrouhaná jablka.

Přísady

  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 65 g másla
  • 80 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/4 lžičky soli
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 čerstvého droždí (příp. 2 lžičky sušeného)

Náplň (1 závin s tvarohovou náplní a 1 závin s džemem):
  • 1 až 1 a půl vaničky tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • krupicový cukr podle chuti (cca 2 lžíce)
  • 1 vejce
  • 1 lžíce škrobu nebo pudinkového prášku
  • dobrý džem (dala jsem domácí třešňový)


Dále:
  • rozšlehané vajíčko na potření
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Vypracujeme kynuté těsto (nechávám jej udělat pekárnou). 

Nelepivé těsto rozdělíme na 2 části a obě vyválíme na obdélník. Jeden potřeme tvarohovou náplní (smícháme tvaroh, cukr, vejce a škrob) a druhý džemem. Okraje necháme volné a od delší strany smotáme do závinů. Položíme je na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi půl hodiny dokynout.

Záviny potřeme vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi půl hodiny dozlatova.
 
Před podáváním je posypeme moučkovým cukrem.




Žádné komentáře:

Okomentovat