25/07/2015

Brokolicové těstoviny, cuketový salát, melounový salát


Po delší době jsme vyzkoušeli další menu z kuchařky Jamieho Olivera 30 minut v kuchyni. Je to ideální jídlo do letních měsíců, protože je lehké a osvěžující díky salátům.

Přísady

Těstoviny:
  • 1 velká brokolice
  • 30 g konzervovaných ančoviček (dala jsem o trochu méně)
  • vrchovatá lžíce kaparů
  • malá sušená chilli paprička (vynechala jsem)
  • 3 stroužky česneku
  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • balíček těstovin - mušliček
  • sůl

Cuketový salát:
  • 3 snítky čerstvé máty
  • 1/2 červené chilli papričky (dala jsem sušenou)
  • 1 citron
  • 200 g různě barevných baby cuket
  • 125 g kuliček mozzarelly
  • olivový olej
  • sůl

Melounový salát:
  • svazek čerstvé bazalky
  • 1/2 citronu
  • sůl
  • olivový olej
  • 230 g prosciutta
  • 1 cantaloup meloun (ananasový)
  • balsamikový ocet

Postup

Z brokolice odkrojíme růžičky a dáme je stranou. Hezkou část stonku překrájíme a dáme do mixéru spolu s ančovičkami, trochou oleje, kapary, chilli papričkou a česnekem. Umixujeme na pastu a dáme ji do pánvičky s vodou (polovina hrnečku) povařit.

Mezitím uvaříme těstoviny v osolené vroucí vodě a po chvíli přidáme růžičky brokolice. Když je obojí hotové, slijeme vodu a část jí odchytíme do hrnečku. Těstoviny s brokolicí promícháme s povařenou pastou, přidáme parmazán (část si necháme na závěrečné posypání) a promícháme.

Když se těstoviny vaří, připravíme si saláty. 

Mátu nasekáme s chilli papričkou, přidáme citronovou šťávu z 1/2 citronu a 3 lžíce olivového oleje, přidáme špetku soli a promícháme s cuketou, kterou jsme nakrájeli pomocí škrabky na tenké proužky. Na salát dáme slité kuličky mozzarelly.

Lístky bazalky utlučeme v hmoždíři spolu se špetkou soli, 2 lžícemi olivového oleje a šťávou z citronu. Na talíř rozložíme plátky prosciutta. Z melounu vydlabeme semínka a dužinu pokrájíme nebo vybereme lžící nebo vykrajovátkem a přidáme k prosciuttu. Zakápneme balzamikem, posypeme lístkami bazalky a přidáme bazalkovou pastu.




 

Žádné komentáře:

Okomentovat