6. 10. 2015

Špenátové lasagne


Určitě už víte, že jsou těstoviny v naší rodině oblíbené. Lasagne se špenátem jsem už vařila, ale tentokrát jsem vyzkoušela jiný recept. Piniové oříšky jsem zaměnila za slunečnicová semínka a místo ovčího sýra (ke zklamání Vojty) jsem dala ricottu.

Přísady

  • 750 g listového špenátu (použila jsem mražený)
  • 2 cibule, nakrájené najemno
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 2 lžíce oleje
  • 75 g piniových oříšku (dala jsem slunečnicová semínka)
  • 200 g creme fraiche (tučná zakysaná smetana)
  • 100 g měkkého ovčího sýra (použila jsem ricottu)
  • 50 g tvrdého strouhaného sýra nebo parmazánu na posypání
  • 300 g lasagní
  • sůl, pepř, muškátová oříšek
  • 50 g másla
  • 30 g mouky
  • 500 ml mléka

Postup

Na suché pánvi opečeme oříšky a dáme je stranou vychladnout.

Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme česnek a špenát a okořeníme.  

Z másla, mouky a mléka uvaříme bešamel, přidáme měkké sýry a necháme je rozpustit. Omáčku smícháme se špenátem a přidáme i opečené oříšky.

Do zapékací mísy začneme nejdříve dávat špenát, poté plátky lasagní, dále špenát, lasagne a opakujeme do spotřebování surovin. Poslední vrstvu musí tvořit špenát (těstoviny by se v troubě neupekly). Povrch posypeme strouhaným sýrem. 

Pečeme ve vyhřáté troubě cca 40 minut na 190 stupňů.






Žádné komentáře:

Okomentovat