5. 10. 2015

Tvarohové lívance se zakysanou smetanou a švestkami


Říjnový magazín Albert se vydařil, zaujalo mě tam několik receptů, které bych chtěla vyzkoušet. Jako první jsem si vybrala skvělé nadýchané lívance. Připomínají mi lívance od babičky, která do kynutého těsta přidávala nastrouhaný syrový brambor. Povařené švestky doplněné zakysanou smetanou (rozdělala jsem ji ještě s tvarohem a přidala trošku cukru) nemají chybu.

Přísady

  • 500 ml vlažného mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 250 g jemného tvarohu (ve vaničce)
  • špetka soli
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 3 lžíce rumu
  • 250 - 280 g polohrubé mouky (dala jsem půl napůl s hladkou)
  • 500 g švestek
  • svitek skořice
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • olej nebo máslo na opékání
  • zakysaná smetana (příp. smetana rozmíchaná s tvarohem a trochou cukru)

Postup

Do mléka rozdrobíme droždí, přidáme tvaroh, sůl, cukr, rum a mouku. Promícháme do středně hustého těsta, které pomalu odkapává ze lžíce. Necháme ho asi 20 minut kynout. V průběhu kynutí těsto jednou promícháme.

Mezitím připravíme švestky. Vypeckujeme a pokrájíme na poloviny nebo čtvrtiny, dáme do hrnce spolu s cukrem a trochou vody. Povaříme, aby švestky změkly. Vyjmeme skořici a dáme stranou.

Rozehřejeme lívanečník nebo pánev a na oleji nebo másle opékáme lívance z obou stran dozlatova. 

Hotové podáváme se zakysanou smetanou a švestkami.

Žádné komentáře:

Okomentovat