Recept z lednového Apetitu (děkuji Ježíšku za další předplatné!!!) jsem si opět trochu upravila. Největší změna je dušení v papiňáku místo dlouhého pečení v troubě (při 160 stupních 4 hodiny).
Přísady
- cca 700 g hovězího masa na pečení (loupaná plec, vrchní šál, podplečí nebo vysoký roštěnec)
- sůl, pepř
- olivový olej
- 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
- 3 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
- 1 bobkový list
- 40 ml balzamikového octa
- 130 ml hovězího vývaru (příp. vody)
- 1 lžíce rajčatové pasty nebo protlaku
- 1 vrchovatá lžička dijonské hořčice
- 1 vrchovatá lžička medu
- 1 lžička worcesterské omáčky (vynechala jsem)
- čerstvý rozmarýn
- hladká mouka nebo škrob na zahuštění
- příp. cukr na dochucení
- bramborová kaše k podávání
- hrášek (mražený) na másle k podávání
Postup
Maso osolíme a opepříme a opečeme ho na oleji ze všech stran. Vyjmeme ho a odložíme. Na zbylém oleji opečeme cibuli a česnek dosklovita. Zalijeme vývarem, octem, rajčatovou pastou, hořčicí, medem, worcesterem a přivedeme k varu. Vrátíme maso, přidáme bobkový list, rozmarýn a dusíme v papiňáku asi 3/4 hodiny, až se bude maso téměř rozpadat.
Maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a uchováme teplé, před podáváním ho nakrájíme na plátky.
Ze šťávy vyndáme bobkový list a podle potřeby zahustíme (moukou rozmíchanou ve vodě nebo škrobem rozmíchaným ve vodě - mouka se musí ale dostatečně provařit). Podle chuti můžeme trochu dosladit.
Plátky masa podáváme přelité omáčkou, s bramborovou kaší a hráškem prohřátým na másle.
Žádné komentáře:
Okomentovat