3. 1. 2016

Kuře s omáčkou jerk, rýže s fazolemi, salát


Kuchařka Jamieoho Olivera 30 minut v kuchyni patří u nás k velmi oblíbeným. Mám z ní vyzkoušeno už hodně receptů a zatím nám vše chutnalo. Velmi oceňujeme, že Jamie používá hodně zeleniny a skoro nikdy nezapomene na salát.

Přísady

Kuře a omáčka:
  • 4 kuřecí prsa (nejlépe s kůží)
  • několik snítek čerstvého rozmarýnu
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • 2 jarní cibulky
  • čerstvý tymián
  • 2 bobkové listy
  • špetka mletého hřebíčku
  • špetka mletého nového koření
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 3 lžíce rumu
  • 3 lžíce vinného octa
  • 1/2 lžíce medu
  • 1/2 chilli papričky
  • 2 stroužky česneku


Rýže s fazolemi:
  • 2 jarní cibulky
  • olivový olej
  • 250 g dlouhozrnné rýže
  • 600 ml bio kuřecího vývaru
  • 400 g konzerva černých fazolí, slitých


Salát:
  • 1 hlávka římského salátu
  • 1 červená paprika
  • 1 vanička řeřichy
  • 1 limetka
  • olivový olej
  • sůl


Jogurt:
  • 200 g bílého jogurtu
  • limetka
  • sůl

Postup

Do mixéru dáme cibulky, tymián, bobkový list, hřebíček, muškátový oříšek, nové koření, rum, ocet, med, lžičku soli a chilli papričku. Rozmixujeme na jemnou pastu.

Kuřecí maso osolíme, opepříme a na oleji osmahneme z obou stran. Do zapékací mísy vlijeme omáču a navrch dáme opečené maso, posypeme lístky rozmarýnu a tymiánu. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů asi 15 minut.

Na oleji osmahneme cibulku nakrájenou najemno, přidáme rýži a zalijeme vývarem. Scedíme a propláchneme fazole a přidáme je do hrnce. Přivedeme k varu a vaříme 12 minut.

Jogurt smícháme s limetkovou kůrou a trochou šťávy, osolíme.

Salát a papriku nakrájíme, dáme do mísy a promícháme s olejem, limetkovou šťávou a solí a posypeme řeřichou.

Žádné komentáře:

Okomentovat