22. 1. 2016

Trhanec s meruňkami


K vyzkoušení trhance jsem se odhodlávala už dlouho. Výběr padl na recept z Apetitu. Trhanec je dobrý, ale musím přiznat, že více nám chutnají palačinky nebo lívance.

Přísady

  • 2 vejce, zvlášť žloutky a bílky
  • špetka soli
  • 250 ml mléka
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce nasekaných lístků máty nebo meduňky + pár lístků na ozdobu
  • šťáva a kůra z 1/2 biocitronu
  • 2–3 lžíce krupicového či třtinového cukru
  • 500 g meruněk, rozpůlených, bez pecek
  • 100 ml vody nebo bílého sladšího aromatického vína jako tramín či muškát (měla jsem mražené meruňky, tak jsem vodu nepřidávala žádnou)
  • máslo na opékání
  • šlehačka, zakysaná smetana nebo našlehaný tvaroh k podávání

Postup

Meruňky vložte do kastrolu a posypte lžící až dvěma cukru, podle jejich kyselosti. Zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí, meruňky nezměknou a nepustí šťávu. Podle potřeby podlijte trochou vody nebo vína. Nakonec dochuťte citronovou šťávou a podle chuti doslaďte. Odložte stranou.

Žloutky prošlehejte se špetkou soli a mlékem. Postupně přisypte prosátou mouku, vmíchejte nasekanou mátu či meduňku a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Z bílků a lžíce cukru ušlehejte pevný sníh a zlehka ho zapracujte do těsta.

Rozpalte nepřilnavou pánev a potřete ji kouskem másla. Lžící rozetřete část těsta po celé pánvi. Pečte po obou stranách dozlatova. Takto postupně upečte všechny čtyři placky. Na talíři je roztrhejte pomocí dvou vidliček na menší kusy a rozdělte na ně meruňky i se šťávou. Poprašte moučkovým cukrem, ozdobte lístky máty nebo meduňky a ihned podávejte se zakysanou smetanou, mascarpone či tvarohem.

Žádné komentáře:

Okomentovat