Z listopadového Apetitu mě na první pohled zaujala čočková polévka. U nás doma nesmí chybět konzerva čočky v páře Bonduelle, která je mojí záchranou, když nevím, co vařit nebo je málo času. Připravuji ji s masem, jindy s vajíčkem nebo zeleninou, dělávám z ní teplé i studené saláty a pro tentokrát našla uplatnění i v této polévce. Pokud polévku doplníte pečivem, směle zastoupí hlavní jídlo a můžete ji podávat k večeři.
Přísady
- olivový olej
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1 čerstvá chilli paprička, nakrájená nadrobno (tu jsem vynechala)
- 300 g klobásy chorizo (dala jsem pouze 130 g a stačilo to)
- 1,5 lžíce mleté sladké papriky
- 400 g konzerva krájených rajčat
- voda nebo vývar
- 400 g konzerva čočky (příp. uvařená čočka)
- sůl, pepř (se solí opatrně, klobása je slaná, čočka také a pokud použijeme vývar, není sůl už potřeba)
- vanička řeřichy na ozdobení (místo ní jsem použila petrželku)
- bagetky nebo jiné pečivo k podávání
Postup
V hrnci opečeme cibuli, česnek, chilli a chorizo asi 8 minut. Zaprášíme paprikou, zamícháme a zalijeme rajčaty. Prázdnou konzervu naplníme vodou nebo vývarem a přilijeme do hrnce.
Vaříme 10 až 15 minut a poté přidáme čočku. Podle chuti osolíme a opepříme.
Podáváme posypané řeřichou a příp. s pečivem.
Super, akorát olivový olej jsem použil kvalitní řepkový
OdpovědětVymazat