Nejvláčnější "buchta", kterou jsem jedla. Je to díky jablečnému pyré (ať už z rozvařených jablek nebo koupené přesnídávky), které je v těstě. Funguje s jakoukoliv přesnídávkou, mám vyzkoušenou i banánovou, švestkovou, mangovou nebo meruňkovou. I druhý den chutná jako čerstvě upečený. Do těsta můžete přidat i rozinky nebo oříšky. Původní recept je z časopisu Apetit, ale já jsem ho pekla podle www.pradobroty.cz, kde jsou místo hrnečků uvedené gramáže, trochu jsem ale udělala i svojí úpravu, recept vám předkládám ve svojí verzi.
Přísady
- 65 ml oleje
- 280 g jablečného pyré
- 100 g zakysané smetany nebo jogurtu
- 1 vejce
- 100 g cukru krupice
- 120 g hladké mouky (dala jsem půl celozrnné špaldové)
- 60 g rozmixovaných ovesných vloček
- špetka soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
Postup
V jedné míse smícháme olej, jablečné pyré, jogurt nebo smetanu, vejce a cukr.
Do druhé mísy dáme mouku, ovesné vločky (ty je nutno předem rozmixovat na mouku), sůl, skořici, jedlou sodu a prášek do pečiva a promícháme.
Suchou směs nasypeme na tekutou a pečlivě promícháme. V tuto chvíli můžeme vmíchat i rozinky nebo ořechy.
Do druhé mísy dáme mouku, ovesné vločky (ty je nutno předem rozmixovat na mouku), sůl, skořici, jedlou sodu a prášek do pečiva a promícháme.
Suchou směs nasypeme na tekutou a pečlivě promícháme. V tuto chvíli můžeme vmíchat i rozinky nebo ořechy.
Těsto vylijeme do formy (kterou si předem vyložíme pečícím papírem nebo dobře vymažeme) a vložíme do rozpálené trouby na cca 3/4 hodiny. Propečenost zkoušíme špejlí - pokud vyjde suchá, je chlebíček hotov.
Formu vytáhneme z trouby a necháme asi 30 minut chladit jen tak. Pak chlebíček opatrně vyjmeme z formy a necháme ho zcela zchladnout na mřížce.
Formu vytáhneme z trouby a necháme asi 30 minut chladit jen tak. Pak chlebíček opatrně vyjmeme z formy a necháme ho zcela zchladnout na mřížce.
Žádné komentáře:
Okomentovat