26/01/2020

Bábovka vláčná i několik dní


Výborná, hebká a vláčná bábovka. Vydržet vláčná má prý několik dní, ovšem ještě jsme to neověřili - zítřka se u nás dožije pouze kousek, další dny ani náhodou.

Přísady

  • 270 g polohrubé mouky
  • 4 vajíčka, bílky a žloutky zvlášť
  • špetka soli do bílků
  • 1 vanilkový cukr
  • 140 g cukru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 150 ml mléka
  • 150 ml oleje
  • kakao
  • trochu rumu
  • olej a hrubá mouka (nebo strouhanka) na vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej a ještě chvíli šleháme. Vmícháme střídavě mléko a mouku s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků (před šleháním přidávám špetku soli). 

Třetinu těsta obarvíme kakaem a přidáme trochu rumu. 

Do vymazané a vysypané formy děláme mramor střídáním světlého a tmavého těsta.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi tři čtvrtě hodiny - vyzkoušíme špejlí, nesmí lepit.

Po vyklopení z formy bábovku posypeme moučkovým cukrem.

2 komentáře:

  1. Nejlepší bábovka na světě, Zuzi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Šárko, jsem ráda, že vám doma chutná!
      Měj se hezky.
      Zuzka

      Vymazat