12. 2. 2020

Květákový nákyp


Máte rádi květákové placičky, ale rozpadají se vám nebo vás nebaví je smažit? Udělejte květákový nákyp a možná budete nadšeni jako já. Příště ho můžete zkusit udělat např. bez šunky nebo přidat osmaženou cibulku. Chutná dobře i vychlazený nebo si jej udělejte jako hlavní chod s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Přísady

  • 1 květák, rozebraný na růžičky
  • 150 g kvalitní šunky, nakrájené na kostičky
  • 120 - 150 g strouhaného sýra (např. gouda)
  • 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 1 stroužek česneku (lze vynechat)
  • necelá lžička majoránky
  • sůl, pepř
  • máslo na vymazání formy

Postup

Růžičky květáku povaříme v osolené vodě do poloměkka. Slijeme ho a nechápe trochu zchladnout.

Ke květáku přidáme nakrájenou šunku, nastrouhaný sýr, žloutky, česnek, majoránku a jen slabě osolíme a opepříme (šunka a sýr jsou dost slané). Z bílků ušleháme sníh a opatrně ho vmícháme květákové směsi.

Zapékací mísu vymažeme máslem a květákovou hmotu do ní přendáme.

Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů pečeme dozlatova asi půl až tři čtvrtě hodiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat