1. 4. 2020

Vláčný kefírový perník


Perník má u nás vždy úspěch. Už léta mám svůj osvědčený recept, ale tentokrát mne zaujal kefírový perník od milluji.cz, který sliboval vláčnost. A opravdu, je vláčný a výborný. 

Přísady

  • 300 g polohrubé pšeničné mouky
  • 100 g celozrnné špaldové mouky (příp. použijte klasickou hladkou nebo polohrubou)
  • 90 g krupicového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžičky perníkového koření
  • špetka soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 100 g medu
  • 500 g kefíru (příp. acidofilního mléka)
  • 100 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 1 vejce

Postup

Smíchejte všechny sypké suroviny a poté přidejte i ostatní a všechno dobře promíchejte.

Hluboký plech (použila jsem menší cca 20x30 cm, ale klidně dejte klasickou velikost, jen nebude perník tak vysoký jako na fotce) vyložíme papírem na pečení a rozetřeme těsto.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut.

Můžete ho podávat samotný nebo ho ještě vylepšit džemem, polít čokoládou nebo přidat kopeček ušlehané šlehačky. 

Žádné komentáře:

Okomentovat