Jahodová sezóna je opět tady, tak jsem neodolala a upekla nám dort s jahodami. Kombinace kakaového korpusu, krému se šlehačkou a čerstvých jahod je neodolatelná. Sladkost si opět upravte podle své chuti.
Přísady
Těsto:- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3/4 hrnku krupicového nebo třtinového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 3 lžíce kakaa
- 1 vejce
- 1/4 hrnku oleje (např. řepkového nebo slunečnicového)
- 3/4 hrnku mléka
Krém:
- 250 g tučného tvarohu (hustý ve vaničce)
- 350 g smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce krupicového cukru (nebo podle chuti)
Dále:
- čerstvé jahody, pokrájené
- mohou být i maliny
- lístky máty
Postup
V míse smícháme sypké suroviny, přidáme celé vajíčko, olej a mléko a vymícháme těsto, které rozetřeme v dortové formě (dno vyložíme papírem na pečení). Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi půl hodiny (propečenost zkusíme špejlí). Necháme vychladnout.
Tvaroh rozmícháme s cukrem a zlehka vmícháme ušlehanou šlehačku. Krém natřeme na vychladlý korpus a poklademe jahodami a příp. i malinami a lístky máty.
Žádné komentáře:
Okomentovat